Vitaminele sunt substante chimice de care corpul are nevoie in cantitati mici. Toate vitaminele pot fi obtinute dintr-o dieta care contine carne slaba, produse lactate degresate, legume, cereale integrale, fructe, fasole si mazare, nuci si seminte. Un supliment zilnic cu vitamine este indicat pentru copilul foarte pretentios la mancare sau care nu pare a creste corespunzator.
Vitamina A
Corpul produce vitamina A din beta-caroten. Sistemele organismului care se bazeaza pe aceasta vitamina sunt: plamanii, intestinul, aparatul urinar si in mod special ochii. Legumele si fructele, in special cele galbene si portocalii, asigura toata vitamina A de care au nevoie copiii.
Complexul vitaminic B
Din moment ce vitaminele din grupul B nu sunt complet cunoscute si intelese, este mai bine ca oamenii sa consume multe dintre alimentele care contin cantitati crescute din aceste vitamine. Sunt 5 tipuri de vitamine B foarte cunoscute si foarte importante pentru organismul uman, iar acestea sunt denumite dupa numele lor chimic: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), (piridoxina vitamina B6) si cobalamina (vitamina B12).
Primele trei vitamine (B1, B2 si B3) se gasesc in oua, ficat, carne, orez integral, mazare, fasole, pastele fainoase imbogatite.
Vitamina B6 se gaseste in banane, varza, ovaz, taratele de grau, pepene galben.
Vitamina B12 se gaseste in alimentele de origine animala, inclusiv laptele.
Acidul folic (folatul)
Acidul folic este important pentru sinteza ADN-ului si pentru formarea globulelor rosii. Acesta se gaseste in spanac, broccoli, napi, cereale integrale si fructe (pepenele galben si capsunile). Este important ca atunci cand femeia doreste sa ramana insarcinata sa ia un aport de acid folic pentru a fi sigura ca organismul ei contine cantitati suficiente din aceasta vitamina cheie (necesara pentru dezvoltarea fetala).
Vitamina C (acidul ascorbic)
Dezvoltarea oaselor, a dintilor, a vaselor de sange si a altor tesuturi depinde de vitamina C. Ea se gaseste in cantitati mari in portocale, lamai, grapefruit, rosii proaspete, varza cruda, iar cantitati mici se gasesc si in alte fructe si legume. Cu toate acestea, vitamina C este distrusa cu usurinta in timpul gatitului, asa ca este recomandabil consumul alimentelor crude.
Vitamina D
Aceasta vitamina creste absorbtia calciului si fosforului la nivel intestinal si ajuta la incorporarea acestora in oase. Spre deosebire de alte vitamine, ea poate fi sintetizata si de organism. Lumina soarelui stimuleaza productia de vitamina D la nivelul tegumentelor astfel incat oamenii produc in mod natural aceasta vitamina atunci cand ei petrec timp in natura. La copii, deficitul de vitamina D cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Pestele (mai ales pestele gras ca somon, ton, macrou, sardine) este o sursa viabila de vitamina D. Un somon gatit (100 g) poate oferi chiar si 200% din doza zilnica recomandata de vitamina D. 100g de ciuperci care au fost expuse la lumina naturala a soarelui pot furniza 100% din doza zilnica recomandata de vitamina D.
Vitamina E
Aceasta vitamina se gaseste in nuci, seminte, spanac, broccoli si castraveti. Unul dintre rolurile vitaminei E ar putea fi acela de a ajuta corpul sa faca fata subtantelor toxice care ar putea determina aparitis bolilor. O dieta vegetariana de obicei este bogata in vitamina E.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro