Work from home: cum faci fata cu un job remote si copiii acasa

10 august 2021
Autor:
Content SEO

Pana in urma cu cativa ani, munca in sistem remote era rezervata catorva curajosi sau norocosi care au schimbat rutina clasica de birou cu viata de acasa. Conform celor de la Stiri Cluj, in ultimul an si jumatate insa lucrul de la distanta a devenit o realitate impusa de noile conditii pandemice. Se ridica o intrebare legitima: cum te descurci daca ai copii mici si esti nevoit sa lucrezi de acasa? Iata cateva sfaturi din partea unor parinti care au reusit.

Amenajeaza spatiul de lucru

Oamenii care merg la birou stiu unde este spatiul lor de lucru si de multe ori il pot personaliza pentru a se simti mai confortabil si a oferi mai mult randament. Chiar daca a disparut temporar (sau definitiv!) aceasta rutina, nu inseamna ca intreaga ta casa trebuie sa se confunde cu serviciul. In primul rand pentru tine este important sa stii ca atunci cand intri in cei cativa metri patrati destinati lucrului, esti in modul office. Insa si pentru cei din jur ajuta aceasta amenajare, deoarece vor sti ca atunci cand intri in camera dedicata lucrului (varianta ideala, daca ai la dispozitie una in casa) sau cand te asezi la masa (acolo unde spatiul nu permite mai mult), esti atent si dedicat 100% muncii. In plus, chiar si pentru sarcinile de serviciu este util sa ai un loc in care iti asezi la indemana instrumentarul necesar, fara a fi nevoit sa te muti cu laptopul in brate de pe fotoliu pe canapea, din bucatarie in dormitor si inapoi in living.

Stabileste o rutina clara

La birou este simplu: in cele mai multe locuri exista un program de lucru la care toata lumea trebuie sa se alinieze. Munca in sistem remote este insa ceva mai complexa. In acest caz, angajatorii au manifestat intelegere si au oferit o oarecare flexibilitate, cerand in schimb acelasi randament. De la bun inceput este bine sa comunici cu superiorii, cu echipa cu care lucrezi si mai ales cu clientii intervalul orar in care esti disponibil. In cazul copiilor exista anumiti timpi de care poti profita. Spre exemplu, dimineata, inainte ca ei sa se trezeasca, este unul dintre cele mai productive momente ale zilei. Profita de acest ragaz pentru a-ti incepe treaba, in general cu verificarea corespondentei, organizarea sarcinilor. O provocare si mai mare este atunci cand ambii parinti lucreaza remote si copiii au nevoie de supraveghere peste zi. In acest caz, trebuie sa va puneti la cale, astfel incat atunci cand mama lucreaza, tatal sa stea cu copiii, si invers. O a doua pauza de la sarcinile de familie este somnul de pranz al copiilor, cand poti continua lucrul. Daca iti mai ramane ceva de facut seara, dupa ce adorm cei mici, poti incheia ziua.

Ce oferi in schimb familiei

Pentru ambele cazuri de mai sus ai nevoie de un sprijin esential: intelegerea familiei. Mai ales atunci cand copiii sunt mici, le este foarte greu sa inteleaga ca poti fi acasa si totusi indisponibil. Atunci cand plecai la serviciu, stiau ca nu au acces la tine pana cand te intorceai acasa, la sfarsitul programului. Acum, insa, iti simt prezenta si vor dori sa-ti fie aproape. Cea mai inteleapta decizie este sa le explici de la inceput ca modul tau de lucru s-a schimbat si cateva ore pe zi vei fi nevoit sa lucrezi de acasa, iar lucrul serios presupune sa fii 100% dedicat sarcinilor de serviciu. In schimb, in afara acestor ore, dedica-te in aceeasi masura celor dragi. Pentru copii, cea mai placuta prezenta a parintilor este atunci cand se joaca. Implica-te in cele mai diverse activitati, joaca-te cu jucarii pentru bebelusi sau de varsta copiilor tai si vei primi si tu energie din bucuria lor. In schimbul acestui timp de calitate oferit in pauze, ei iti vor oferi linistea necesara pentru a lucra.

Din pandemia ultimilor doi ani au reusit sa iasa cu bine doar acele afaceri care au stiut sa gestioneze relatiile de echipa si cu clientii, indiferent de locul in care isi desfasurau activitatea. In ceea ce priveste activitatea fiecaruia, munca in sistem remote a dat roade acolo unde familia a manifestat intelegere si a primit toata atentia necesara in afara orelor de program.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram