Amendamentul incalca prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European, care arata ca poate deveni mediator orice persoana, indiferent de profesie, obligand in acest sens statele membre sa asigure o formare initiala si continua a mediatorilor, pentru a putea desfasura o mediere eficienta, impartiala si competenta fata de parti. Totodata, amendamentul creeaza o discriminare inadmisibila, atat raportat la celelalte profesii juridice, cat si la profesiile nonjuridice, ceea ce conduce, in mod direct, la o grava inechitate. Dar, inainte de toate, amendamentul risca sa compromita insusi actul de mediere, aducand astfel un grav prejudiciu cetatenilor, deoarece nici avocatii si nici notarii nu au, prin formarea lor profesionala, cunostintele si abilitatile necesare conducerii profesioniste a procedurii de mediere, in absenta unei pregatiri de specialitate cerute prin actele normative in vigoare.
Consiliul de Mediere, singurul organism de reglementare si control in domeniul medierii, semnaleaza gravitatea acestui demers legislativ, care creeaza privilegii pentru doua categorii profesionale - avocatii si notarii care au o vechime de cinci ani de la data definitivatului. Trebuie sublinat faptul ca acest demers legislativ nu a fost adus la cunostinta persoanelor interesate si nici Consiliului de Mediere, care nu a avut posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere. Camera Deputatilor nu si-a respectat obligatia Constitutionala de a informa cetatenii despre aceasta modificare legislativa.
Mentionam ca Ministerul Justitiei s-a opus adoptarii acestei modificari legislative in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si faptul ca punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii este fara echivoc in sustinerea ideii ca profesia de mediator este o profesie nonjuridica.
Adoptarea unor astfel de prevederi legislative ar conduce in plan international la reactii negative in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, cu atat mai mult cu cat, in urma cu doi ani, Romania era monitorizata in implementarea medierii, pentru a se asigura cresterea calitatii actului de justitie, ca urmare a degrevarii sistemului judiciar de cauzele solutionate prin mediere.
Consiliul de Mediere va invita la o conferinta de presa pe aceasta tema, duminica, 30 iunie 2013, la ora 11.00, la sediul din Piata Sfantul Stefan, nr. 7, Sector 2, Bucuresti.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro