Astfel, în data de 14 iunie 2012, la sediul CISPER Nord-Vest din municipiul Cluj-Napoca, de pe strada Berăriei nr. 6 s-au reunit invitaţi cu autoritate în domeniu, în principiu profesori de specialitate, printre care inspectorul şcolar pentru minoritatea romă, Margareta Jimba, care a luat cuvântul şi a prezentat o trecere în revistă a originii şi istoriei acestei limbi şi a necesităţii existenţei acesteia în curricula şcolară. Totodată, şi ceilalţi invitaţi la activitate, precum mediatorul şcolar din Cămăraşu, Gașpar Ioana, mediatorul şcolar Groza Laszlo, profesorul de limba romani din Fizeșu-Gherlii, Lakatoș Voichița, au participat la discuţie susţinându-şi fiecare punctul de vedere cu privire la necesitatea menţinerii limbii romani în învăţământul gimnazial. Întâlnirea a avut aspectul unei dezbateri libere cu privire la necesitatea limbii romani, modalităţile de perpetuare a acesteia şi utilitatea învăţării ei de către copii în şcoală.
Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” – ID 62509, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.
Prin aceste activităţi din cadrul Unităţii Culturale s-a dorit promovarea culturii şi identităţii romilor, dar şi o scurtă trecere în revistă a istoriei limbii romani.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro