În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
În cadrul Zilei Naționale fără Tutun a fost organizată o conferință de presă, prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viața noastră. Prin desfăşurarea evenimentului la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, organizatorii au dorit să sublinieze importanța educației în școli și licee a tinerilor cu privire la sănătatea plămânilor. De asemenea, la manifestare au fost prezentate statistici alarmante despre afecțiunile cauzate de consumul de ţigări.
Speakerii invitați în cadrul conferinței de presă au fost: prof.univ.dr. Florin Mihălţan (preşedintele Societăţii Române de Pneumologie), Marian Banu (Inspector Școlar pentru Imagine, Inspectoratul Școlar al Municipiului București), Dr. Mihaela Ulican (Șef Compartiment Promovarea Sănătății – Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București) Dr. Ioana Dărămuș (Director de Programe, Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate), Andreia Bodea (Director Colegiul Național I.L. Caragiale).
La nivel global, din cauza fumatului, la fiecare şase secunde o persoană moare. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că, anual, 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.
Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat: „Contrafăcute sau nu, ţigările conţin 43 de substanţe chimice care au legătură cu apariţia cancerului. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, dintre care peste 60 de substanţe cangerigene pentru om, menţionând aici: nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehidă. În România, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, fapt care ar trebui să-i alarmeze pe cei care au acest viciu. Se ştie că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită, dar se pare că acest lucru nu este de ajuns pentru fumători. La ora actuală, un procent covârşitor de pacienţi care vin la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au boli pulmonare cauzate de fumat”.
Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, pentru a preveni cancerul pulmonar cea mai bună metodă este abandonarea din timp a fumatului.
Scopul Zilei Naţionale fără Tutun este acela de a atrage atenţia asupra consecinţelor devastatoare ale fumatului şi de a încuraja renunţarea la acest viciu periculos pentru sănătate.
Evenimentul a fost susținut de: GlaxoSmithKline, Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate
Partenerii evenimentulului au fost: Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Colegiul Național I.L. Caragiale
Organizator științific: Societatea Română de Pneumologie
Management conferință: Sănătatea Press Group
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro